Zdrowie twojego dziecka wg św. Hildegardy

21:10

Święta Hildegarda żyła na przełomie XI i XII wieku , pomimo upływu czasu jej rady nadal są aktualne, a często potwierdzane przez naukowców.
Brigitte Pregenzer i Brigitte Schmidle w książce pt. ,,Zdrowie dla twojego dziecka. Przepisy kulinarne, lekarstwa, porady". zamieściły najprostsze i najskuteczniejsze rady świętej, które odnoszą się głównie do dzieci. Większość informacji z powodzeniem mogą wykorzystać również dorośli. Na początek przedstawiono sześć złotych reguł, będących podstawą filozofii św. Hildegardy z Bingen, które wskazują na źródła siły we wszystkich dziedzinach życia:
  1. Czerpanie energii z czterech żywiołów: ognia, wody, powietrza i ziemi.          
  2. Świadome dbanie o jakość żywności oraz świadome odżywianie się.
  3. Równowaga między odpoczynkiem i aktywnością.
  4. Regularność snu.
  5. Usuwanie z organizmu złogów i szkodliwych substancji.
  6. Pielęgnowanie własnych cnót i talentów jako warunek życiowego spełnienia. (s. 11-12)
Właśnie za to całościowe spojrzenie na człowieka cenię św. Hildegardę najbardziej. 


W książce podjęto temat prawidłowego odżywiania, dużą jej część poświęcono ziołom i zamieszczono przepisy kulinarne. Św. Hildegarda podkreśla, że jedzeniu należy się szacunek, posiłki należy spożywać powoli w miłej atmosferze. Najwięcej miejsca poświęcono środkom leczniczym na typowe choroby dziecięce. Autorki twierdzą, że wielu dolegliwością można zapobiec dzięki odpowiedniej diecie wzmacniającej organizm, a przyjmowanie antybiotyków powinno być ostatecznością. Czasami trzeba pozwolić sobie na chorobę i nie tylko zwalczać jej skutki, ale przede wszystkim zastanowić się nad jej przyczyną. Choroba może być dla nas sygnałem świadczącym o potrzebie zmiany trybu życia. Większość składników na proponowane kuracje można znaleźć w przydomowym ogrodzie, po niektóre trzeba udać się do specjalistycznego sklepu. Głównym składnikiem przepisów św. Hildegardy jest orkisz, bertram i koper włoski. Można zacząć np. od habermusu, który jest prosty do przyrządzenia, rozgrzewający w sam raz na śniadanie w pochmurne dni.

Przepis na mus orkiszowy - habermus
150ml wody, 5 łyżek płatków orkiszowych, 1 łyżkę rodzynek, szczyptę cynamonu, szczyptę soli oraz ewentualnie nieco nierafinowanego cukru trzcinowego zagotować, następnie wyłączyć gaz i zostawić na kuchni przez 5 minut, aż spęcznieje. Według uznania dodać jogurt naturalny. (s. 59)

Może spodoba Ci się również

0 komentarze